Planchette Okulu Vaud Kantonu, İsviçre

Yayın tarihi: 01.02.2007
Planchette Okulu Vaud Kantonu, İsviçre

 

 

Philippe Meier, İsviçre’nin Vaud Kantonu’nun Aigle kasabasında içi çıplak beton, dışı cam, yalın bir prizma inşa etti.

Görsel malzeme: © meier & associés architectes sa

 

 

 

 

Philippe Meier n Aigle kasabasını çevreleyen manzaraya, dorukları karla kaplı dağların çıplak görünümü hakimdir. Alanın yüzölçümü küçük olduğundan okul kompakt ve üç katlı tasarlanmış, on iki sınıfın da yeri güneş ve kırları görecek şekilde ayarlanmıştır. Binanın tasarımı bir heykeli andırmaktadır: Güney cephesinin altı kapalı oyun sahası için boşaltıldığı, kuzey cephesinin dağ manzarasını iç mekanlara taşıdığı, küçük çocuklara özel sınıflar için bir “çekmece”nin açıldığı saf bir prizma.

 

Okulun bulunduğu alanın yüzeyinin dümdüz olması, yeraltında bulunan siviller için yapılmış atom sığınağından kaynaklanmaktadır. Okul, yeraltı sığınağının üstündeki plağın üzerine inşa edilmiştir. Yeni bina, yeraltı sığınağını kaplayan duvar matrisleri üzerine oturtulmuş çekmeye çalışan bir dizi beton kabuk arasında ince bir dengedir. Strüktür kavramına bu şekilde yaklaşmak, Alpler’e, özellikle “Dents-du-Midi”ye bakan dört sınıfı uyumlu kılmak için bir çıkma kullanılmasına izin vermiştir.

 

Projede ayrıca zemin katta 3-5 yaş arası çocuklara ayrılan iki sınıf birleştirilmiştir. Cam bir kapı sayesinde iki mekan arasında geçiş sağlanmaktadır. Sınıfların karşısında ise iki adet personel odası bulunmaktadır. Öğrenciler, diğer iki kata çıkmak için, bina içerisinde önemli bir geçiş noktası niteliği taşıyan, çıplak betondan yapılmış heykelsi bir merdiveni kullanmaktadırlar. Üst katların her birinde beş ayrı sınıf bulunmaktadır. Planda doğal bir ışık oyunu yapmak için gelişigüzel yerleştirilmek üzere çıplak beton hacimlere yer verilmiştir.

Bu soyutlanmış alanlar arasında ortak mekan yaratılmaktadır. Her sınıf betonun eşsiz özellikleriyle donatılmıştır ve bütün binada tek renk kullanılmıştır. Zeminde kullanılan linolyum, öğretim ünitelerine göre farklı tonlarda olmakla birlikte, her yerde mavidir. Aynı renk dolap, sıra, kapı ve yazı masalarına da aktarılmıştır. Sınıfların kapılarına mavi renkli camlar takılmıştır.

 

Teknik açıdan tüm beton duvarlar taşıyıcıdır ve “kabuk” şeklinde tasarlanmıştır. Çıkma noktasında bulunan kördöşeme üzerine binen yük, bir öngerilmeli beton çapraz kiriş yardımıyla dağıtılmaktadır. İçeride tüm beton kalıbı panelleri, duvarlardaki mafsallar ve tavanları aynı hizada tutacak şekilde biçimlendirilmiştir. Bina içinde doğal ışığı en üst seviyede tutmak için açık renk çimento kullanılmıştır.

 

Betonun içerideki bu minimalist kullanımına karşılık, dış cephe cam ve “çocukluk hissi” uyandıran bir paravandan yapılmıştır. Kara dönüşmek üzere olan suyun kristalleşmesini ya da Keith Haring’in New York “tag”ini çağrıştıran özgür formlar. Anotlanmış alüminyum üzerindeki yatay çizgiler, mimari objelerin üzerinde durduğu platformu vurgularken, kaide ve pervazın hacmin içinde erimesini sağlayan düzenlemeyi oluşturmaktadır. n Mimar Philippe Meier.

 

 

A-A Kesiti ,B-B Kesiti

 

 

Zemin kat planı

 

 

 

Proje yeri:

Aigle VD

Proje tarihi:

2000-2001

İnşaat bitiş tarihi:

2005-2006

 

Genel yüklenici:

Commune d’Aigle

Tasarım:

Philippe Meier

Yardımcı mimarlar:

Jean-Christophe Mathen, Marc Losenegger, Martin Jacques, Ana-Inès Pepermans

Yapı denetimi:

Regtec SA

İnşaat mühendisliği:

Amsler & Bombeli SA

Elektrik mühendisliği:

Dumont & Schneider SA

Isıtma-havalandırma mühendisliği:

Raymond Moser SA

Cephe tasarım danışmanı:

BCS SA

Topoğraf:

Haymoz-Bühlmann SA

 

Yapı inşaat alanı:

1.968 m2

Toplam hacim:

7.990 m3

 

Fotoğraflar:

Claudio Merlini

 

Mimarlık » Konu Başlıkları

© 2019 Tüm hakları saklıdır.
Matbaacılar Sitesi No:115 Bağcılar, İstanbul
iletişim
Boyut Pedia Kategoriler