Koshino Evi ve Atölyesi

Yayın tarihi: 03.08.2006

 

Koshino Evi ve Atölyesi

Ashiya, Hyogo, Japonya, 1979-1984

 

Çevredeki ağaçlara dokunmamak için paralel yerleştirilen iki inorganik beton kutu, bir ulusal parkın eğimli arazisi üzerinde yarı gömük durumda inşa edildi. Bu yapı, ondan özerk olmakla birlikte, doğanın mantığına uyuyor. Bir avlunun iki kenarını oluşturan farklı boyutlardaki iki kutu yeraltından bir koridorla birbirine birleşiyor. Kitlelerden biri iki katlı; alt kat oturma ve yemek odalarını, yukarıdaki kat büyük yatak odasını içeriyor. Yatak odasında tavan iki kat yüksekliğinde ve tepe ışıklığından gelen doğal ışık duvar yüzeyini okşuyor. Diğer kitle peş peşe sıralanmış 7 odayı, lobi ve banyoyu içeriyor. İki kitle arasında yapılan temiz finişli ve basamaklı avlu, evlerin konumlandığı alanın eğimli profili üzerine yerleştirilen bir kumaşı anımsatıyor. Avlu, bir açık hava oturma odası ve gündelik yaşam sahnesinin bir uzantısı işlevini görüyor. Atölye, evin yapımı bitirildikten 4 yıl sonra eklendi. Ek yapı, eğimli arazinin üst kısmındadır ve yere gömülüdür. Planda çeyrek daire şeklinde görülen duvar gerideki toprağı desteklediği gibi bir alanı da tanımlıyor. Eğimli duvar boyunca uzanan bir açıklık dilimi bir tepe ışıklığı oluşturuyor ve evin içine alınan ışık duvarın eğrisel yüzeyi üzerinde karmaşık ve birbiriyle kesişen desenler oluşturuyor.

© 2019 Tüm hakları saklıdır.
Matbaacılar Sitesi No:115 Bağcılar, İstanbul
iletişim
Boyut Pedia Kategoriler